Olen huomannut ensimmäisellä valtuustokaudellani epäterveitä toimintatapoja. Päätöksenteko tuntuu perustuvan pitkälti henkilösuhteisiin, eikä epäkohdista haluta keskustella. Tästä johtuen poliittinen valta on vahvasti viranhaltijoilla, jotka sanelevat pitkään päättäjinä toimineille luottamushenkilöille kuinka asioita pitäisi tehdä.

Nähdäkseni demokratian kuuluisi toimia alhaalta ylöspäin eikä ylhäältä alaspäin niin kuin se Keuruulla toimii. Kaupunginvaltuuston pitäisi linjata asiat joita viranhaltijat sitten ryhtyvät toteuttamaan – toki järkevällä vuoropuhelulla. Se vaatisi avoimuutta jota Keuruun kaupungin organisaatiokulttuurista puuttuu. Tällä hetkellä asioita hoidetaan paljon henkilösuhteiden avulla, jolloin valtuuston rooliksi jää toimia pelkästään kumileimasimena. Avoin ja julkinen linjakeskustelu puuttuu. Asiat ja suunnitelmat tuodaan valtuustoon valmiiksi taputeltuina, eikä niihin ole enää juurikaan vaikuttamismahdollisuuksia.

Lisäksi olen huomannut, että kun virheitä tehdään, ne yritetään lakaista maton alle. Viimeisimpänä sivistyslautakunnan erottaminen joka todettiin korkeimmassa hallinto-oikeudessakin laittomaksi. Silti asiassa yritetään itsevaltaisesti toimia vähätellen korkeimman hallinto-oikeuden virheelliseksi toteamaa päätöstä. Monet tuntuvat olevan jatkuvasti huolissaan Keuruun maineesta. Ehkä se on syynä myös virheiden vähättelyyn.

Nyt olisikin aiheellista ryhtyä toimiin organisaatiokulttuuriin ja toimintatapojen muuttamiseksi avoimempaan suuntaan. Näin asiat sujuisivat paljon helpommin kuin tällä hetkellä. Avoimuutta kun joudutaan peräämään väkisin eri oikeusasteiden kautta ja tietynlaisella ainakin ”vanhan vallan” paheksumalla aktivismillakin. Valtuuston kokousten videointi oli ensimmäinen ja hyvä askel kohti avoimuutta kuntalaisten suuntaan. Samalla tiellä tulee jatkaa myös päätöksenteon valmistelun kanssa. Mainetta oikeasti parannetaan niin, että virheet rehellisesti myönnetään ja korjataan tapoja, jotka ovat virheeseen johtaneet. Näin estetään uusien virheiden ja uuden peittelyn tarpeen syntyminen. Nyt on aika kantaa matot ulos ja lakaista lattiat.