Deadline lähestyy ja projekti pitäisi saada loppuun. Yksi lapsista on sairaana, pitäisi taas käyttää lääkärissäkin. Toisella alkaa jääkiekkoharjoitukset tunnin päästä, varusteet on hukassa, viskelty hujan hajan pitkin kotia. Hermot kiristyy kuin viulunkieli. Mahataudilta on toistaiseksi vältytty, kai sekin kohta tulee. Kuulostaako arkesi tältä?

Meillä ihmisillä on tapana hukuttautua tekemiseen, monesti tahtomattamme. Itse näen työni kautta terveydenhuollossa monenlaisia ihmiskohtaloita. On sattunut äkillinen sairaskohtaus. Toinen on joutunut liikenneonnettomuuteen. Kolmannelle on käynyt tapaturma puutöissä ja takin hiha on jäänyt puupölkkyyn kiinni, kun on ollut laittamassa sitä halkaisukoneeseen. Neljäs henkilö on sairastunut syöpään vuosi sitten, syöpä on saatu hoidoilla kuriin, hoidot jatkuvat edelleen. Nyt on kuitenkin yleistila romahtanut äkillisesti. Näiden ihmisten elämä mullistuu täysin ainakin hetkellisesti, joillakin päiviksi, joillain kuukausiksi ja osalla ehkä loppuelämäkseen. Jonkun elämä saattaa myös päättyä yht´äkkiä odottamatta jonkun odottamattoman tapahtuman seurauksena.

Elämässä voi sattua ja tapahtua mitä tahansa. Entäpä jos elämässään menestyvällä ihmisellä on fokus täysin omissa projekteissaan kiinni. Sitten elämä yllättää ja sattuu jotain odottamatonta. Itse ajoittain pysähdyn miettimään elämän prioriteetteja. Mikä minulle on tärkeää? Kuinka tärkeitä tekemäni asiat ovat, jos yhtäkkiä saisin sairaskohtauksen, joka veisi minulta puhe- ja liikuntakyvyn? Tai mitä jos vain liukastun ulkona ja lyön pääni, sillä seurauksella että menetän puhe- tai liikuntakykyni?

Tähän vapaapäivään on mahtunut erilaisia kohtaamisia tuttujen kanssa. Olin hoitelemassa arkisia hommiani. Juttelin erään vakavan sairauskohtauksen saaneen kanssa. Hänelle oli taannoin tullut äkillinen sairaskohtaus, josta hengissä selviämisen mahdollisuudet ovat hyvin pienet. Oli mielenkiintoista keskustella siitä, kuinka kiitollinen hän on tästäkin päivästä, jonka hän saa elää. Olla perheensä seurassa ja lastensa kanssa. Kiitollinen siitä, kuinka saa elää tätäkin päivää ja tavata ihmisiä jutella heidän kanssaan. En voi olla pohtimatta itsekin, kuinka hyvin asiat elämässäni ovat. Nykyään riittämättömyyden tunne elämässä saattaa olla varsin yleistä. Ympärillä oleva kiireinen maailmamme saattaa hämärtää sitä, mikä juuri itselle on tärkeää.

Itse olen alkuvuodesta pyrkinyt panostamaan asioihin, joista nautin, jotka ovat minulle tärkeitä. Jos joskus on huono päivä – kannattaa miettiä niitä asioita mitkä on hyvin, usein niitä löytyy kuitenkin huonoja enemmän. Hyvää kevättä!