Eilen tapahtui nytkähdys eteenpäin SOTE-sopan keittelyssä. Nyt vain odotellaan uutta lakia lausunnolle, joka ilmeisesti valmistuu kesäkuuksi.

Keuruun kaupunginvaltuusto päätti 18.11.2013 kuntarakennelain velvoittamana: ”Keuruu haluaa ensisijaisesti osallistua kuntarakennelain mukaiseen kuntien yhdentymisselvitykseen Mänttä-Vilppulan kanssa. Keuruu on myös valmis selvitystyöhön Multian, Petäjäveden, Virtain, Ähtärin ja Ruoveden kanssa, jos nämä kunnat tekevät valtuustoissaan samansisältöiset päätökset.” Vieläkö tämän selvitystyön aloittaminen vaikuttaa huonolta vaihtoehdolta kun katsot alla olevaa karttaa? Jyväskylässä on kiireellinen tarve rakentaa uusi sairaala, jonka hinta tulee olemaan noin 300 miljoonaa euroa, ja Keuruun kustannukset tulisivat olemaan vähintään sairaanhoitopiirin omistusosuuden mukainen 4,4% kustannuksista (eli vähintään n. 13 miljoonaa euroa). Olisiko mahdollista rakentaa uusi sairaala vaikka jonnekin paremmin tavoitettavissamme olevalle paikalle?

Ja ei, en ole kuntaliitosten tai maakunnan vaihdosten puolella, mutta näiden vaihtoehtojen vaikutukset tulee ehdottomasti selvittää parhaan palvelun saamiseksi keuruulaisille.  Keuruulta tulee nykyiseen yliopistosairaalaan Kuopioon matkaa yli 200km, ja Tampereen yliopistolliseen sairaalaan matkaa tulisi reilu 100km.

Keskustalainen Mauri Pekkarinen on harjoittanut erittäin Jyväskyläkeskeistä politiikkaa tämän eduskuntakauden aikana. Myös SOTE-sopan pääarkkitehtina toiminut demareiden Susanna Huovinen on Jyväskyläläinen. Kokoomuksen Henna Virkkunen kuntakarttoineen on kaiken pahan alku ja juuri, ja yllättäen hänkin on Jyväskyläläinen. Erityisesti kokoomusvetoisen hallituksen tavoitteena on ollut haalia valtaa pienemmälle porukalle, ja keskittää palveluita. Siis keskittää palveluita kaupunkeihin, ja se niiden tavoittaminen on lisää maakunnissa asuvien kustannuksia kohtuuttomasti. Viimeisimpänä esimerkkinä tästä keskittämisestä oli käsi- ja taideteollisen oppilaitoksen siirtäminen Petäjävedeltä Jyväskylään. Lähipalvelut kunniaan! On myös hyvä että raja-aitoja poistetaan sosiaalitoimen ja terveydenhuollon väliltä, silloin meillä on mahdollisuus saada hyvinvointipalveluita.