Almamedia Oy
Suur-Keuruu
Päätoimittaja Eija Ruoho

 

VASTINE UUTISOINTIINNE    

Julkaisitte sunnuntaina 14.02.2016 verkkosivuillanne ja maanantaina 15.02.2016 uutisen Suur-Keuruu lehdessä jakamastani linkistä.

Journalistina olisin teidän olettanut kertovan ihmisille myös mikä on some ja kuinka se toimii. Julkaisemanne uutinen on herättänyt hämmästystä (ja hilpeyttä) ihmisten keskuudessa. Minulta on kyselty paljon mikä se some on.

TAUSTA

Uutisessa kerrottiin minun jakaneen somessa väärennettyä linkkiä ja uutista.

Olin tullut sunnuntaina klo 09.00 jälkeen kotiin työvuorosta jonka olin aloittanut lauantaina päivällä. Heräsin sunnuntaina päivällä siihen kun Suur-Keuruu lehden päätoimittaja Eija Ruoho soitti minulle tiukkasävyisen puhelun. Puhelu liittyi ennen nukkumaan menoani Facebookissa jakamaani linkkiin. Suur-Keuruun julkaisema uutinen on mielestäni erittäin tökerösti kirjoitettu ja antaa väärän kuvan tapahtuneesta sitä suuresti liioitellen. Suur-Keuruun lukijakunnassa on varmasti paljon enemmän ihmisiä, jotka eivät tiedä paljoa sosiaalisesta mediasta. Jakamani linkki oli tarkoitettu sosiaalista mediaa käyttäville ihmisille,jotka myös ymmärtävät sosiaalisen median toimintaa ja mahdollisuuksia. Uutisointinne on nyt tehnyt asiasta huomattavasti isomman asian ja antanut väärän kuvan ihmisille, joille somen toiminta ei ole tuttua. Väärennös mainitaan mm. rikoslain 33. luvussa ja sanan käyttö luo mielikuvan rikollisesta toiminnasta. Sanavalintanne antaa ymmärtää minun sekaantuneen jollain tapaa rikolliseen toimintaan. Se antaa täysin virheellisen kuvan tapahtuneesta uutisen lukijoille.

TOIMENPITEET

Toivon, että uutisointinne aiheuttamien väärinkäsityksen vuoksi julkaisette alla olevan vastineen Internetissä sekä painetussa lehdessä.

VASTINE          

SuurKeuruu julkaisi sunnuntaina 14.02.2016 verkkosivuilla ja maanantaina 15.02.2016 painetussa lehdessä uutisen ” Keuruulainen kaupunginvaltuutettu jakoi somessa väärennettyä linkkiä Suur-Keuruun uutisesta”. Uutinen on herättänyt paljon hämmennystä ja jopa hilpeyttä. Minulta on myös kyselty mikä se some on. Katson nyt parhaaksi oikaista tätä lehden aiheuttamaa väärinkäsitystä.

Sosiaalinen media on käsitteenä laaja. Se pitää sisällään lukuisia ohjelmia joilla voidaan jakaa reaaliajassa mm. tekstiä, kuvia, ääntä ja videota ihmisten tavoitettaville. Sosiaalisen median sovelluksista voisin esimerkkinä mainita muutaman; Facebook, Twitter, Instagram, Periscope ja VK. Näihin sovelluksiin tavalliset ihmiset tuottavat itse sisältöä mm. jakamalla omia tai toisten ihmisten tekemiä kuvia, videoita ja muuta sisältöä. Usein kuvat ovat muokattuja ja ne kuvaavat eri ilmiöitä vitsikkäästi. Esimerkiksi kuva väsyneestä kissasta, joka kuvatekstissä haluaa kahvia tai kuva kuhasta tanssiaisissa ja kuvateksti ”Ilta sujuu hyvin, kuha saa tanssia”. Näitä muokattuja kuvia, videoita ja linkkejä kutsutaan meemeiksi.

Kyseinen SuurKeuruun uutinen koski Facebookissa jakamaani linkkiä, joka oli muokattu meemiksi muuttamalla otsikkoa. Tämä muokkausmahdollisuus on ominaisuus Facebookissa ja kuka tahansa käyttäjä voi muokata minkä tahansa linkin tekstiä tai otsikkoa – ja näin luoda siitä meemin. Itse uutista ei sen sijaan pysty Facebookissa muokkaamaan. Kyseessä ei siis ollut väärennös tai väärennöksen jakaminen, vaan sosiaalisen median ilmiön – meemin – jakaminen. Se, onko meemit hauskoja, riippuu lukijan huumorintajusta.

Uutisoinnissa käytetty sana väärentäminen antaa ymmärtää minun sekaantuneen jollain tapaa rikolliseen toimintaan ja siten antaa täysin virheellisen kuvan tapahtuneesta. Näin en siis ole toiminut, vaan jakanut meemin Facebookissa pienelle yleisölle. Tuomitsen kaiken rikollisen toiminnan täysin, myös väärentämisen. Pahoittelen SuurKeuruu-lehden toimitukselle aiheuttamaani mielipahaa. Kuhan jaoin.